Selecteer een pagina

Kunstgeschiedenis staat voor alle kunstdisciplines die gedurende de geschiedenis van de mensheid zijn ontstaan. Kunstenaars laten met hun creativiteit vaak hun gevoel naar voren komen. Vaak dient het ook als middel om bekendheid te creëren. Het begrip kunst is dan ook overkoepelend met bepaalde begrippen uit de geschiedenis. We hebben bijvoorbeeld literatuurgeschiedenis die rond de 18e eeuw ontstond. Deze vorm van geschiedenis had als doel om rationele kennis over geschiedenis en cultuur bij elkaar te brengen. Rond de 19e eeuw bloeide deze vorm op, door de opkomst van het nationalisme. Het werd als een instrument gezien om een beeld te creëren en mensen bijeen te brengen.

Kunstgeschiedenis 

Het ontstaan van kunst zoals we deze vandaag de dag kennen, is ontstaan in de tijd van renaissance. De tijdperken die hier aan vooraf gingen zagen kunst niet als een individuele expressie maar manier om religieuze kenmerken vorm te geven. De kunstenaars uit de voorafgaande tijdperken werden als hoge edelen gezien. Vaak waren ze in dienst van rijke families of personen met veel binnen de kerk. Het signeren van kunstwerken bijvoorbeeld was toen de tijd nog niet ter sprake. Later in de geschiedenis van kunst ontstonden er nieuwe vormen. Hier kan gedacht worden aan bijvoorbeeld theater of dans, die gebaseerd waren op gebeurtenissen. 

Kunst als beroep

Vroeg was een andere benaming voor het woord ‘kunst’ een ambacht. Kunst is van oorsprong begonnen als een soort kunde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen of pottenbakken. Kunst is door de jaren heen erg veranderd. Niet langer is het van belang om een stuk te creëren wat op zichzelf staat. De vormen van kunst zijn dan ook steeds meer geworden door de jaren heen. Zelfs websites vallen tegenwoordig onder het begrip kunst.  Mocht je nu zelf op zoek zijn naar kunstuitleen in Amsterdam of kunstuitleen in Utrecht dan kun je deze altijd huren bij Abrahamart.