Selecteer een pagina

Haal meer uit de ruimte in de tuin, door hier een veranda te bouwen. Veel mensen plaatsen de veranda tegen hun woning aan, zodat de veranda het verlengstuk van de woonkamer wordt. Aan een veranda bouwen heb je niet alleen wat in de zomerperiode; je kunt er ook in de herfst of winter fijn op vertoeven! In het bijzonder, wanneer je de veranda combineert met een terrasverwarmer. Kies tussen een vuurpot met echt vuur en een terrasverwarmer op gas. Een model op gas maakt dat je minder last hebt van de stank die het vuur veroorzaakt. Aan de andere kant is niets sfeervoller dan het knisperende haardvuur in een vuurpot of vuurkorf. 

In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je de veranda kunt bouwen. Je kunt deze vanaf nul zelf opbouwen, of kiezen voor een bouwpakket die je bij een tuinwinkel bestelt. 

Veranda’s van verschillende materialen 

Veranda’s worden van verschillende materialen gemaakt. De meeste mensen zullen voor een veranda van hout kiezen. Het voordeel van een houten model zit in het feit, dat je deze smaakvol af kunt werken. Schilder het hout, of voorzie het van een laag beits. Het beschermt het hout, waardoor het materiaal lang mooi blijft. Een alternatief is het gebruik van een metalen frame met bijvoorbeeld een glazen dak. Het materiaal is heel stevig, gaat lang mee, maar kan niet bewerkt worden. Wanneer je voor hout kiest is het verstandig de hoekpalen op betonpoeren te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om teer op de onderzijde van de palen te smeren. Op deze manier voorkom je dat er vocht vanuit de grond in het hout trekt. 

Aan de slag met de bouw van de veranda 

Op internet vind je niet alleen complete bouwpakketten voor een veranda. Ook zijn hier bouwtekeningen te vinden, zodat je de benodigde materialen vooraf zelf kunt bestellen. Nu is het zaak om het hout op maat te zagen en aan de slag te gaan met het opbouwen van de veranda. Vaak wordt hierbij begonnen met de hoekpalen en de overkapping. Als laatst wordt de vloer aangebracht. Zorg dat de houten planken van de vloer nooit direct op de ondergrond liggen. Verstandiger is het om hardhouten balken te gebruiken en de planken daarop vast te schroeven. Zo blijft het hout langer goed en is de kans op het kromtrekken hiervan kleiner. 

Tip: bij een houten veranda wordt het dak vaak afgewerkt met bitumen dakbedekking. Het voorkomt dat het hout al snel gaat rotten. 

Werk de veranda af met schilderwerk

Heeft de veranda de gewenste vorm? In dat geval is het zaak om te beginnen aan de afwerking hiervan. Men kiest vaak voor schilderwerk, om de veranda qua stijl en kleur aan te laten sluiten op de rest van het interieur in de tuin en in de woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor een fraai met witte verf afgewerkte veranda! Wil je de authentieke kleur van het hout juist behouden? In dat geval is het verstandig om het hout van een laagje beits te voorzien. Beits beschermt het hout.