Selecteer een pagina

Een woning is  zowel een aanwinst als een investering, daarom moet de woning goed verzorgd en onderhouden worden. Een deel van het huis dat onderhoud nodig heeft, is de vloer. Het gebruik van isolatieplaten vloer kan je huis onderhouden en tegelijkertijd je huis milieuvriendelijker maken. Woningen met isolatieplaten zijn namelijk energiezuiniger. De houten of betonnen vloer van een huis heeft vaak loze ruimte eronder, waardoor de betonnen vloer koeler wordt. Terwijl op houten vloeren de lege ruimte onder de vloer een ideale plek is voor schimmels omdat de luchtvochtigheid erg hoog is. Dus in de niet al te verre toekomst zal de schimmel snel op het oppervlak van je houten vloer verschijnen en dat is echt niet leuk. Wat je kunt doen om je betonnen vloer warmer te laten aanvoelen en je houten vloeren niet snel vochtig te maken, het geluidsniveau te verlagen en je huis milieuvriendelijk te houden, is door de juiste isolatie te installeren.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen voor je vloer

Er zijn verschillende manieren om een ​​goede vloerisolatie te krijgen, afhankelijk van het type vloer dat je gebruikt. Op een betonvloer kun je dat op drie manieren doen, namelijk het plaatsen van een betonvloer op zand, het aanbrengen van isolatie onder een betonvloer met kruipruimte en het aanbrengen van isolatie van boven het vloeroppervlak bij een bestaande betonvloer. Als isolatiemateriaal moet je een materiaal gebruiken met een goede druksterkte zoals PIR, EPR of XPS. Voor houten vloeren kun je kiezen voor isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol of minerale wol. Hieronder wordt elk type isolatiemateriaal nader toegelicht.

Materialen voor isolatie van betonnen vloeren

Er zijn drie producten die algemeen worden toegepast als betonvloer isolatie, namelijk EPS, PIR en XPS. Ten eerste is er EPS, een product dat ook wel piepschuim of tempex wordt genoemd. Dit product is goedkoper dan de andere twee producten genaamd PIR en XPS. Dit materiaal wordt onder het beton aangebracht waardoor de dikte soms minder belangrijk is. Ten tweede is PIR een materiaal waarvan wordt aangenomen dat het een hoger isolatieniveau heeft. Het diepteniveau is dunner maar duurder dan de andere twee materialen, namelijk EPS of XPS. Ten derde is XPS een materiaal dat een hoge drukweerstand heeft en geen water opneemt. Let op als je dit materiaal gaat gebruiken. Je moet randisolatie aanbrengen, anders kunnen er scheuren in de muur ontstaan.

Isolatie voor houten vloeren

Materialen die vaak gebruikt worden voor hout isolatie zijn over het algemeen steenwol, glaswol en minerale wol. Het eerste materiaal genaamd steenwol is het meest geschikte materiaal voor houten vloerisolatie. Het is sterker en verkrijgbaar in verschillende diktes die je kunt aanpassen aan je vloer behoeften. Rockwool is brandwerend en kan geluid op je hardhouten vloeren dempen. Het tweede type is glaswol, een isolatie die je vloer kan beschermen. Deze is lichter dan steenwol, comfortabel en vriendelijk voor de ogen tijdens de verwerking. Ten derde is er minerale wol-MW 35, een goedkoper alternatief voor steenwol-houten vloerisolatie. Minerale wol is sterk en duurzaam, heeft goede geluids- en warmte-isolerende eigenschappen en is daarom zeer geschikt voor het isoleren van de hardhouten vloeren van je woning.